dugmereklam

17 Ekim 2011 Pazartesi

ayak mantarına iyi gelen bitkiler, ayak sağlığı, şifalı bitkilerle ayak mantarı tedavisi.


Ayak mantarları dermofit isimli canlıların ayaklarda yolaçtığı enfeksiyondur. Ölü deri hücrelerinin üzerine yerleşen bu mantarlar genellikle ayak parmakları arasına yerleşir. Oldukça bulaşıcı bir deri problemidir.
Ayak mantarlarının en sık görülen belirtisi parmak aralarındaki kaşıntıdır. Nemli kalan ayak yüzeylerinde beyaz lezyonlar oluşur. Yanma hissi, kabarcıklar ve iltihaplanma kaşıntıyı takip eder ve kızarıklıkla birlikte keskin koku duruma eşlik edebilir.
Mantar problemi olanlar yüksek maya içeriği olan ürünleri yememeli, alkol, şeker ve gazlı içecekleri azaltarak, sağlıklı tahıl içeren bir diyet izlemelidir. Taze sebze ve meyveler tüketilmeli, kızarmış ve yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır.
Mantar gelişimi için nem en önemli etkendir. Ayakların nemli olduğu tüm yüzeylerde örneğin duş, banyo, yüzme havuzu gibi yerlerde sıklıkla bulunup bulaşabilir. Çorap ve ayakkabı paylaşımı ya da evcil hayvanlarla temas yoluyla bulaşabilir.
Mantar oluşumunu önlemek ve tedaviyi kısaltmak için ayaklar her zaman kuru tutulmalıdır. havlu yerine saç kurutma makinesi kullanmak ve parmak araları için terlemeyi önleyici losyonlar kullanmak faydalı olmaktadır. Çoraplar pamuklu olmalı, ayakkabılar pamuk ya da nemi emecek kağıt bazlı bir madde ile temizlenmelidir. Ayakkabı seçiminde doğal maddeler tercih edilmeli, ayak temizliğinde doğal sabun kullanılarak parfümlü ve boyalı temizleyici ve sabunlardan kaçınılmalıdır. Ayakkabılar sıkı olmamalı ve mümkün olduğunca açık – hava alan ayakkabılar kullanılmalıdır. Halka açık yerlerde çıplak ayakla gezilmemelidir.
Ayak mantarını gidermek için önerilen çözümler:
Yüzeyi mantar olan alanları sarımsak ile ovarak 5 dakika beklemek ve ayakları yıkayarak iyice kurulamak gerekir. İşlem hergün tekrarlanmalıdır.
Dörtte bir oranında elma sirkesi eklenmiş ılık suda ayakları bekleterek yıkayın ve kurulayın.
Mantarlı alanlara çay yağı sürülmelidir.
3 dal taze fesleğen su ile blenderdan geçirilir. Sıcak suya eklenerek ayakları 30 dakika içinde bekletilir.
1 litre kaynamış suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın eklenerek ayaklar banyo yapılır.
Kabartma tozunun içine su damlatılarak bir hamur yapılır ve mantarlı bölgelere sıvanarak 15 dakika bekletilerek ayaklar yıkanır.
Ayak aralarına mısır nişastası serpmek kaşıntıyı ve nemi alır.
Her sabah sarımsak yutulur.
Kabarma ve kaşıntıyı geçirmek için lavanta yağı kullanılır.
Ayakları ılık çay banyosuna sokun. Çayda mantar öldürücü tannik asit bulunmaktadır ve aynı zamanda kaşıntıyı engeller.
Sıcak suyun içine 2 damla kekik, 2-3 damla çay ağacı yağı, 2-3 damla sardunya yağıeklenerek ayaklar bu suda bekletilir.
alintidir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder