dugmereklam

10 Ekim 2011 Pazartesi

2011-2012 Sonbahar-Kış Kumaş Trendleri


2011-2012 Sonbahar-Kış Kumaş Trendleri


LET’S CONNECT
Değişim durmadan devam ediyor. Gelecek sezonda bu değişim ve evrim olumlu bir yöne taşınıyor. Dünya devi birçok markanın art alanında bu düşünceden hareketle ortaya çıkan bağlantı kavramı öne çıkıyor. Yeni bağlantılar kuruyor ve varolan bağlantıları canlandırıyoruz. Dünyayla, hayatla, insanla ve geçmişimizle yeniden bağ kuruyoruz. 2011-2012 Sonbahar-kış kumaş trendlerinde, sessiz, sakin, aklı başında, itidalli bir tutum dikkat çekiyor. Yaratıcılık ve yenilik kavramları ise değerini kaybetmiyor.
SOBER & STRONG 
Ağırbaşlı ve güçlü, minimal ama baskın…
PAST VE PRESENT
Geçmiş ve bugünün bileşiminde, retro ve modern zarafet bir arada…
HUNTER&PREY
Doğanın ve lüksün ilkel olanla birlikteliği…
PERSONAL&UNIQUES
Rönesans’a atıfta bulunan barok bir tarz…
FUNFASHION & TECHNO
Eğlenceli moda anlayışı teknolojiyle birleşiyor, podyum sokaklara taşıyor.
 
TEMALAR
SOBER & STRONG
Ağırbaşlı ve güçlü bir duruş. Minimal ama baskın bir çizgi. Tema, sükunet ve itidal kavramları üzerine kurulu. Elegant, zarif ve şık görünüm; yalın, neredeyse detaysız bir tarz hakim. İhtişamlı görünüş saf görünüşün altında kalıyor. Eski değerler korunurken mahremiyet de hala önemli bir unsur olarak ön planda.  
Renkler: Ölçülü bir çizgisi olan temada renkler de buna uygun. Kil, toprak, camel rengi, deve tüyü rengi, siyah ve beyaz renkler kullanılıyor. Kahverenginin kullanımı ağırlıkta. Tasarımların birçoğu neredeyse renksiz. Beyaz ya da kırık beyazın kullanımı yaygın.
Kumaşlar: Fütüristik bir yaklaşım ve yapılandırılmış kumaşlar hakim. Yuvarlak hatlar ve açılar kullanılıyor. Göze çarpan bir diğer unsur ise matlık ve kullanılan kumaşlar genellikle hafif. Organik içler, keçeli hale getirilmiş kumaşlar, şardonlu örme ve dokumalar, dokuma olmayan optik kumaşlar, lazer kesimler, astar kullanılmayan kumaşlar ağırlıkta. Heykelimsi görünümlerin ağırlık kazandığı temada, deri ya da deri görünümlü kumaşlar, süet etkisi ya da keçe optik etkisinin yaratıldığı yün kumaşlar, kürk ve sarmalı kumaşlarla, kaşmir, yün gibi lüks kumaşlara da sık rastlanıyor.
Baskılar ve desenler: 70’lerin Amerikan tarzı baskı ve desenlere yön veriyor. Siyah ve beyaz renkler baskı ve desenlerde de önemli bir unsur. Dini etkiler ve semboller dikkat çekerken, lüks bir yaşam tarzını hatırlatan tasarımlar öne çıkıyor. Teknik ve deri ile karıştırılmış kumaşlar, siyah üzerine baskılar görülüyor.
Aksesuarlar: Yine Amerikan tarzı hakim. Tabanları lastik, yüksek topuklu ayakkabılar, fermuarlı ya da abartılı büyüklükte kemerler öne çıkıyor. Ayakkabıdan çantaya kadar tüm aksesuarlarda parlaklık kazandırılmış kumaşlar kullanılıyor. Deri kullanımı ağırlıkta.
 
PAST VE PRESENT
Geçmiş ve bugünün birleşimi. Güven ve gerçeklik üzerine kurulu bir tema. 50’li ve 60’lı yılların etkisinde, retro ve modern zarafet bir arada sunuluyor. Sert heykelsi yönler, çağdaş filmleri andıran bir tarz hakim. 60’ların Hitchcock filmleri ya da son günlerin popüler dizisi Mad Men tema için iyi bir referans sağlıyor.
Renkler: Belirgin, sürprizsiz, rahatlatıcı ve sakin. Pembe, kahve ve sarının tonları, altın külçesi rengi, deniz grisi, kanal mavisi, amfora kahvesi, bitter çikolata rengi ve parlak taşkömürü rengi temanın ana renkleri. Pembe ve bej sık kullanılıyor. Çift tonlar tercih ediliyor.
Kumaşlar: Panama dokuması geri geliyor. Kumaşlarda hep hareket var. Jakar unsuru ve dobi etkisi görülüyor. İç dekorasyon ve ev eşyalarından esinlenmiş, pamuk gibi yünlü kumaşlar ağırlıkta. Tasarımların altı süslü, tül ve kadife de kullanılıyor. Bu akımda kotun yeniden yükselişi söz konusu. Hem retro hem de çağdaş kot gömlekler var. Gömlek, ceket ve hırkaların hepsi kontrastlı. İpekle karıştırılmış kumaşlar, taranmış ekoseler ve jarseler hepsi yumuşak yün. Muntazam ve tertipli bir tarz. Üstlerde danteller ve değişik tüller kullanılıyor. Erkek giyimde 50’ler güncel bir sunumla geri gelirken kadın giyim de güç unsuru ön planda.
Desen ve baskılar: Karalanmış tasarımlar gibi lake baskılar kulanılıyor. Renk baskılarda olağanüstülük teması hakim ve çok fazla ayrıntı var. Erkeklerde grafik ve ritmik kravatlar, kadınlarda 60’lardaki okul kızı havası, gençlerde ise rock’n roll ruhu dikkat çekiyor. Blazerlarda geometrik hatlar göze çarpıyor.
Aksesuar: Kalın örgü çoraplar, rugandan yapılmış incecik kemerler, krokodil dokulu çantalarla 50’lerin ruhu... Erkek aksesuarlarında mini grafikler ve kimono deseni gibi kumaşlar kullanılıyor. Takım elbiselerde geleneksel yaklaşım sürüyor.

HUNTER&PREY
Vahşi hayata dönüş. Doğanın ve lüksün ilkel olanla birlikteliği. El işi ile yapılmış, faydacı bir çizgi… Soyutlaştırılmış dokular, kaplamalarda bitki örtüsü etkisi, figüratif malzemeler kullanılıyor. Değerli ve ham bir arada. Tasarımlar ham haliyle bile lüksü çağrıştırıyor. Her şey gri ama yine de parlak.
Renkler: Doğal optik renkler kullanılıyor. Ormangülü rengi, pas kırmızısı, haki yeşili, adaçayı yeşili, kaymaktaşı beyazı, zeytin yağı rengi, taş grisi ve siyaha yakın kahverengi temanın renklerini oluşturuyor.
Kumaşlar: Her şey örme… Organik kumaşlar, iş tarzı kıyafetler, yapılandırılmış teknik kumaşlar, çift yüzlü yünler ve akışkan kumaşlar ön planda. Düzensiz yüzeyler asla düz değil. Keçeler ketenlerle kullanılıyor. Sportif yün ceketler, yüzeyi bozulmuş gibi keçe yün dokusu, lazer teknolojisiyle yapılan kesimler dikkat çekiyor.  Sahte kürk ve kürkümsü tasarımlara, gri kürklere sık rastlıyoruz. Örmelerle birlikte keten ve saten kullanımı yaygın. Doğal çift taraflı kumaşlar, lekelenmiş, beyazlatılmış kumaşlar, keçeli iplikler, bukletler, yıpratılmış deriler göze çarpıyor. İğneli dikişler, parlaklık ön planda.
Baskı ve desenler: Dijital baskılar ve desenlerde ayna etkisi. Dokumalar transparan. Rafyalar 50’lerden. Baskı ve kabartmalar hayvan derisinden ilham alıyor. Yapay doğa gerçeğe yakın şekilde yansıtılıyor. Bozulmuş flulaştırılmış desenler, kamuflaj desenleri, tekno-tribal desenler, folklorik çizgiler ve askeri etkiler. El örgüleri nordik desenlerle bir arada.
Aksesuar: Kullanışlı ve dekoratif bir çizgi. Hayvan desenleri ve dokusu aksesuarlarda da etkinliğini koruyor. Çizme ve çantalarda krokodil derisi kullanılıyor. Deri ve kürkün bir arada kullanımı dikkat çekiyor. Denim kumaşlara da yer veriliyor.
 
PERSONAL&UNIQUES
Rönesans’a atıfta bulunan barok bir tarz hakim. Realistik, eklektik, zenginlik ve vintage… Tüm tarihsel ve kültürel malzemeler iç içe. Bulanık bir geçmişten gelen hafif bulanık görünümler. İhtişam, kürk, tüy… ciddi yaklaşımlarda bile bir gevşeklik var. Alice Harikalar Diyarı’nda filmi referans olarak alınabilir.
Renkler: Zengin, dekoratif, hafif bulanık, parlak ve doygun renkler. İran kırmızısı, koyu tavuskuşu mavisi, parlak altın sarısı, parlak taşkömürü rengi, günbatımı moru, yoğun parlak sarı, direktuvar mavisi, kına kırmızısı ve aşı boyası renkleri kullanılıyor.
Kumaşlar: Tarihsel çizgiler… Yeni romantizm ve Ortaçağ madamlarının görünümü. Tekno kumaşlar zenginliği yansıtıyor. Yeni sentetik elyaflar, modern kumaşlar ve finişler ön planda. Üç boyutlu parlaklık, etnik görünüş, varak halinde yapraklar ve kat kat şeffaflık önemli unsurlar. Dantel işlemelere sıkça yer veriliyor. Zenginlik yansıtan çok değerli kumaşlar, süslü ayrıntılar… Dijital baskılı saten kumaşlar. Hayvan derisi taklitleri. Örümcek ağı gibi örülmüş danteller. Lateksle karıştırılmış kumaşlar.
Baskı ve desenler: Dijital baskılar. Baskıların üzerine danteller. Deri görüntüsü. Masalsı ve fantastik kurgulu desenler. Geometrik şekiller, ince işlemeler, büyük çiçeklerle oluşturulmuş eski kumaşların desenleri.
Aksesuarlar: Mücevher ve madalyalar harmanlanıyor. Mükemmel danteller, baskılar ve tozluklar görülüyor. Süsler boncuklar. Lazerle yapılmış payetler göze çarpıyor. Tüyler, tüller ve kürklerle süslemeler.

FUNFASHION & TECHNO
Eğlenceli moda anlayışını yansıtan, podyumu sokaklara taşıyan bir tema. Mutluluk yaratan, eğlence tutkunu ve teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanan bir akım. Oyuncu araştırma, teknoloji ve moda bir arada. Sürdürülebilir gelişme ve teknoloji esini temaya ilham veren ana unsurlar. 80’lerin etkilerinin hissedildiği geometrik ve ritmik bir çizgi hakim.
Renkler: Temada en spesifik unsurlar renkler. Legoları andıran, fosforlu renklerden oluşan bir palet. Klasik mavi, mandalina rengi, mavi sis rengi, gümüş rengi, tatlı mercan kırmızısı, hükümdarlık sarısı ve mor yakut rengi ana renkler. Mat, metalik ve güçlü kombinasyonlar ön planda.
Kumaşlar: Temada ağırlıklı olan kumaşların için 80’li yıllar güçlü bir referans. 80 ve 90’ların gelecek filmlerini çağrıştıran tasarımlarda rahat ve sıra dışı bir giyim tarzı görülüyor. Parlak metalik kumaşlar üzerinde tüylü kürklerle bir arada kullanılıyor. Robotik, heykelimsi görünümler, vatka ve dolgular göze çarpıyor. İpek tema için önemli bir kumaş. Yuvarlanmış siluetler. Kabarık ve dolgulu görünüm karıştırılıyor. Tüylü, dokumalı ve parlak kumaşlara sıkça yer veriliyor. Örme ve deri görünümlü kumaşlar da dikkat çekiyor. Kat kat kullanılan kumaşlar file ve tüllerle bir arada görülüyor.
Baskı ve desenler: Karikatür gibi büyütülmüş desenler. İlginç, dikkat çekici, sıra dışı tasarımlar. Kutu kutu ya da koza tipli ilkel şekiller öne çıkan detaylardan. Tekno jakarlar, üç boyutlu yapı, baskı ve şekiller sıkça görülüyor. 2-3 tonlu geometrik şekiller. Çizgili jarseler ve koruyucu dolgular da yer alıyor.
Aksesuarlar: Eğlenceli, oyuncu ve teknolojik ruh aksesuarlara da yansıyor. Çocuksu ve naif bir tarz. Canlı ve parlak tonlarda bant ya da danteller, deneysel ve yaratıcı. Son derece modern bir çizgi hakim. Oyuncak legolar gibi çanta ve ayakkabılar. Yeşil  turuncu ayakkabılar, turuncu çantalar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder