dugmereklam

30 Eylül 2011 Cuma

Gebelikte karın sarkması neden oluşur,gebelikte karın sarkmasını engelleme


Hamilelik dönemi bir anne için çok güzel bir duygudur ancak sebep olduğu bazı olumsuz durumlarda vardır. Doğum sonrası karın sarkması bir çok annenin başına gelen ve rahatsız edici durumlardan birisi olmuştur. Gebelik döneminde karın sarkmasıyla ilgili bilgileri bu yazımızda siz sevgili gebe annelerimiz ile paylaşacağız.
Gebelikte karın sarkması neden oluşur
Karın sarkması ilerleyen yaşlarda ve çoğul hamileliklerde daha fazladır.
Karın kısmı, kafatası ve göğüs boşluğu gibi kemikle değil, kas dokusuyla çevrelendiği için karın boşluğunun esneyebilmesine imkan sağlar. Gebelik esnasında büyüyen rahimle karın içi basıncı yükselir. Normal sınırlarda, karın içi basıncı arttığı zaman karın kasları gevşer ve basıncı azaltmaya çalışır. Karın içi basıncın fazla olduğu durumlarda, karın kası baskı altında kalır ve bu basıncın daha da çok yükselmesini önmelek için genişleyip deforme olur. Kaslar deforme olduğu zaman, cilt esnekliğin yitirir ve çatlaklara meydana gelir. Yaşın ilerlemesi dokuların esnekliğinin azalması yönünden kaçınılmayacak bir durumdur.
Son dönemlerde genç ve doğurganlık zamanında olan kadınlarda obezite sürekli görülen bir durumdur. Anne adaylarının aşırı kiloyla başladıkları gebeliklerine, olması gerekenden daha fazla kilo alıp devam etmeleri doğumdan sonra bu kiloların verilmesini zor bir hale getiriyor. Doğum esnasında bir problem yaşanmamış olsa bile, annenin vücudunda geri dönüşsüz estetik problemler oluşabiliyor.

Ameliyat Olmadan Düzgün Bir Karına Sahip Olabilmek İçin
Her anne doğumdan sonra hemen kilolarını verip, bir an önce eski haline gelmek ister. Fakat bu tekrar kazanması baştan önlemlerini almamışsa kolay değildir. Anne adayının gebe kalmadan önce alacağı ve daha sonra dikkat edeceği bazı önlemlerle düz bir karına sahip olabilirler.
Kilo Kontrolünüzü Sağlayın
Öncelikle geb kalmadan önce ideal kilonuzda bulunmaya özen göstermelisiniz. İdeal kilo tespitinde beden kitle indeksinden yararlanmaktadır. Beden kitle indeksi (BKİ), vücut ağırlığının (Kg), boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle elde edilir. İdeal ağırlık ise; ulaşılmak istenilen BKİ’nin, boy uzunluğunuzun karesiyle çarpılmasıyla bulunur. Gebeliğe ait hipertansif durumların, iri bebekten dolayı meydana gelecek sorunların, erken doğumun ve anne karnında bebeğin gelişme geriliklerini dengelemek için normal BKİ’ye sahipse, anne adayının gebelikte 11.5-16 kg arasında kilo alması tavsiye edilir.
Beslenmenize ve sıvı tüketiminize dikkat edin
Beslenmenin gebeliğin durumuna ve sonucunda önemli miktarda etkisi vardır. Önemli olan durum aşırı miktarda yemek ve kilo almak değil, gerekli olan gıdaları dengeli ve yeteri kadar almaktır. Gebe bir kadının, hamile olmayan bir kadına göre günde fazladan 300 kaloriye ihtiyacı vardır. Bu da yaklaşık %15’lik bir artış, yani 2300 kalori/gündür. Hamileliğinizde uzmanların önerdiği beslenme şekli; öğünlerinizi artırmanız, tüm temel besin maddelerinden yeterince ve düzenli olarak almanız şeklindedir. Su ve sıvı içeren gıdaları yeterince tüketmeniz, hamileliğinizde pek çok açıdan önemlidir.
Egzersiz yapın
Gebelik döneminde yapılacak olan egzersizler, uygun sınırlar içerisinde kilo almayı sağlamasıyla beraber, dolaşım sisteminin daha kaliteli çalışmasına da katkı sağlar. Karın cilt ve kasların kanlanmasını artırır. Yapılacak düzenli egzersizler, doğum esnasında hızla toprlanmayı ve kendinize gelmenize yardım eder. Alınan kiloları daha kolay vermeye katkı sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder