dugmereklam

30 Eylül 2011 Cuma

Bebeğin Kişisel Gelişimi Nasıl Olur


BEBEĞİN KİŞİSEL GELİŞİMİ
Bebeğiniz artık ne fiziksel, ne ruhsal, ne de zihinsel olarak ele avuca sığabilir bir haldedir. Artık aktif öğrenme sürecinde beş duyusunu da kullanmaktadır. Dokunmak, araştırmak, tatmak ister. Sizinde bebeğinizin bu gelişim sürecinde ona yardımcı olmanız gerekir. Bebeğinize yardım edebileceğiniz noktalar özellikle gelişimin şu alanlarına yönelik olmalıdır

Kaba motor beceriler: Bebeğiniz hazır olduğunda, tabii bunu denemeden bilemezsiniz, aşağıdakileri yapması için ona fırsat verin.
• Kucağınızda ayağa kaldırın ve zıplatın.
• Oturur duruma doğru çekin.
• Eğer gerekiyorsa yastıklarla destekleyerek onu oturtun.
• Parmaklarınıza tutunurken ayakta duracak şekilde yukarıya doğru çekin.
• Onu havada uçurun

İnce motor beceriler: Bebeğin ellerini kullanma becerisini geliştirmesi sonunda onun kendi kendine yemek yeme, resim çizme, yazma, diş fırçalama, ayakkabılarını bağlama, düğme ilikleme ve daha bir çok başka beceri kazanmasını sağlayacaktır. Eğer bebeklere ellerini kullanmaları, her çeşit nesneye dokunmaları ve keşfetmeleri için bol fırsat verilirse daha çabuk ustalaşırlar. Aşağıdaki ipuçları ince motor beceri kazanılmasını kolaylaştıracaktır.
• Yap boz oyunları ve aktivite tahtaları. Bunlarla bebeğiniz bol pratik yapma imkanı bulur ama bir kaç ay geçmeden bebeğiniz bunların üstesinden gelemeyebilir.
• Yumuşak bebekler ve doldurulmuş hayvanlar. Bunlarla uğraşmakta bebeğinizin el becerisini geliştirir.
• Çeşitli büyüklüklerde ve sertlikte bebeğinizin tutması ve sıkması için toplar. Özellikle bebek oturabildikten sonra toplar çok eğlencelidir. Bebeğiniz onları yuvarlayabilir, tutmaya çalışır ve peşinden emekler.
• Parmak oyunları, el çırpma oyunları. Kendiniz bebeğinize nasıl yapıldığını gösterdikten sonra o bu işi kendi başına yapabilecek duruma gelecektir.

Sosyal beceriler: İlk yılın ortalarında bebeklerin çoğu oldukça kolay ilişki kurar. Gülümser, çığlıklar atar, birçok şekilde etrafla ilişki kurar ve arkadaşlıklarını tüm misafirlerle paylaşmaya isteklidir. Henüz yabancı endişesi gelmemiştir. Bu nedenle bu dönem sosyalizasyonu teşvik etmek ve bebeğinizi değişik yaşlardaki bir çok insanla tanıştırmak için uygun bir dönemdir. Ona merhaba gibi basit selamları ve bay bay diyerek el sallamayı, öpücük göndermeyi ve “teşekkür ederim” deme gibi temel sosyal davranışları öğretin.

Zihinsel ve dille ilgili beceriler: Kavrama yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştır. Önce isimler tanınmaya başlar (annenin, babanın, kardeşlerin), arkasından temel sözcükler (“hayır”, “bay bay” gibi) ve çok geçmedende sık duyulan cümleler bunları takip eder. Sizin ne dediğinizi anlaması konuşmasından daha önce gelişir. Zihinsel gelişmenin diğer belirtileri de ufukta görünmektedir. Başlangıçta pek öyle gözükmemekle beraber, bebeğiniz basit problemleri çözme, gözlem ve hafıza gibi yetenekleri geliştirmek için ilk adımları atmaya başlamıştır.
Sizde ona şu şekilde yardım edebilirsiniz:
• Bebeğin sebep sonuç ilişkisini gözlemesine ( küvette bir kabı su ile doldurun ve bebeğinize onu ters çevirtin) ve nesnelerin sürekliliğini öğrenmesine (sevdiği bir oyuncağı bir örtü ile örtün ve onu bulmasını sağlayın) yardım eden zeka uyarıcı oyunlar oynayın.
• Bebeğinizin işitsel algılamasını keskinleştirmesine yardım edin. Üzerinizden bir uçak yada sokaktan bir itfaiye geçtiğinde bunları bebeğinize gösterin ve “Bu bir uçak mı?” yada “itfayeyi duyuyor musun?” diye sorun. Bu, bebeğinizin sesler dünyası için işitsel ayarlamalar yapmasına yardımcı olacaktır. Aynı şeyleri elektrik süpürgesini çalıştırırken veya mutfak aletleri çalışırken de yapın ve onun seslerin nerden geldiğini anlamasına yardım edin.
• Onu kavramlarla tanıştırın. Tüylü oyuncak yumuşaktır, kahve sıcaktır, araba hızlı gider, su içmek ve yıkanmak içindir ve daha bunlar gibi günlük hayatta karşılaştığı birçok kavramı ona açıklayın. İlk sözleriniz bebeğinize anlamsız gelecektir ama zamanla ve birçok tekrardan sonra fikirlerin ona geçtiğini göreceksiniz.
• Merak ve yaratıcılığı teşvik edin. Eğer çocuğunuz bir oyuncakla alışılmışın dışında bir şekilde oynamak istiyorsa cesaret kırıcı olmayın. Bebeğinize deney ve araştırma yapması için fırsat verin ve kısıtlamayın. Bu, bahçeden bir tutam ot koparması yada ıslak bir süngeri sıkması demek olsa bile. Bebek kendisine anlatılanlardan çok kendi deneyleri ile öğrenir.
• Öğrenme sevgisini teşvik edin. Bebeğinize bir şeyler öğretirken ona öğrenmeyi zevkli ve eğlenceli sunun. Baskıcı olmayın ki bebeğiniz öğrenmeyi sevsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder